23 augusti 2024

En av många små tankar: Smaken är som baken delad?

"Till sist efter mycket om och men lyckades jag till slut övertyga min älskade hustru om varför jag har lingon till en rätt med potatismos vit fisk och räkor. Jag förklarade på ett väldans pedagogiskt sätt om man sammanstrålar skogens röda guld lingon med havets små läckra springare räkan plus den vita fisken och åkermarkens basfödaguld potatisen då får man till en explosion av olika smaker, hon tittade på mig en lång stund med stirrande ögon då hon plötsligt utbrast okej då men jag är bara halvt övertygad? Ska hon säga som tycker om surströmming den överjästa ruttnande fisk som verkar ha dött en helvetes död för sedan att tryckas ned i plåtburken, vilket slut vilket öde för den så ädla fisken? 


Kommer således in på att det finns ingen lag som är huggen i sten på hur man blandar maten inte heller hur man experimenterar med olika smaker i olika sammanhang, så i min värld kan man med gott samvete slänga på lingon till fisken helt utan skrupler. När man var liten kanske man inte uppskattade alla maträtter men efter hand lärde man sig tycka om dom, men har man aldrig smakat då kan man aldrig heller döma rätten? Sedan kan man såklart tycka mindre bra om olika saker vilket är helt naturligt. Själv tillhör jag den generationen som är uppvuxen med svensk lagad husmanskost, i en tid då inte den frysta snabbmaten existerade det är jag evigt tacksam över. Min tonårsdotter drog verkligen en nitlott i dagens skolmeny, där dom 2 rätterna var currykyckling och den andra chili con carne poängen är att hon varken gillar curry eller dom vita bönorna i chili con carnen?"




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Spridda tankar 61: Min plats i solen.

"Det typiska aprilvädret fortsätter med kalla nätter mornar med skapligt varma dagar och Norrland får snö allt är som vanligt med andra...