17 oktober 2021

Läran för livet?

Respekt är en bristvara i vårt samhälle. Skillnad var det förr då bockade och bugade man åt dom äldre. Dom yngre reste sig upp med automatik i bussarna för att ge plats åt en gammal skröplig eller ej. Dom kände säkert mer vördnad förr kanske gjorde den generation så långt innan invandringen blev ett problem? Nu skall man såklart inte dra alla ungdomar över en kam. Men visst fattas det något väsentligt Troligtvis resultatet av en slapp och innehållslös uppfostran? Något måste ha gått fel i grundsynen när man med berott mod och utan moraliska skrupler rånar och slår ned försvarslösa pensionärer. Det där med en schysst uppfostran är såklart en viktig del av själva poängen. Den bär man med sig hela livet och förhoppningsvis för över det positiva till sina barn. Har man själv haft en taskig barndom bär man i regel med sig den sociala sorgfyllda ryggsäcken för evigt. För dessa stackarna kan det vara svårt att lappa ihop ett blödande hål ibland lyckas man vända den negativa spiralen. 

I en okej uppfostran får man lära sig hur man skall bete sig mot sina medmänniskor samt vara representativ i dom äldres sällskap. Min generation 60-talisterna även kallad flower power eran även dom förvirrade flumpellarnas ärevarv. Trots det flummiga yttre så fick man lära sig den inre läran om moral och etik. Dels från min älskade mormor som lärde mig massor åtminstone det som jag behövde veta just då det är jag henne evigt tacksam för. Resten det andra förbjudna lärde jag mig själv som ett rinnande vattenfall den delen sitter väl fast förankrat i generna sedan hedenhös tiden? Min dotter har gått en tag i en privatskola deras policy gentemot det kommunala är som natt och dag fjärran från likhet. Deras policy är att alla är lika värda ingen mobbning accepteras. Händer det mot förmodan nåt som avviker från policyn så signalerar coacherna direkt till föräldrarna och skolan påskyndar en dialog mellan dom berörda parterna. Ordning och reda i vissa fall en fyrkantighet är vad som behövs för en fungerande skola. Vi är här för att lära oss inte för att mobba eller bli mobbade är tydliga direktiv från coacherna ord och inga visor.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En av många små tankar: April april?

"Nu skall det tydligen bli kallare igen en period framöver där vårvärmen verkligen lyser med sin frånvaro och kylan med sin närvaro. De...