28 oktober 2021

Den heliga jordens människor?

Vad är det som gör att man är den man är blir den man blir? Tja naturligtvis är det flera faktorer än så som bidrar till detta. Förutom dom grundläggande sakerna som uppväxt arvsanlag social påverkan medial inverkan och så vidare i all sin evighet. Eller är det hur himla anpassningsbar man är i sammanhanget? Under resans gång från A till Ö hamnar man både på det ena och det andra stället ett evigt sökande tills man till slut tror sig hamna rätt? I det gamla bondesamhället skulle sönerna gå i faderns fotspår det bara var så man skulle ta över farsans ibland hatade jordbruk och gård. Oavsett om man ville det eller inte man kanske själv hade andra planer så var det då. Man hade fan inga som helst alternativ. Om man nu hade läshuvud det var det säkert någon som hade så hade i många fall inte föräldrarna råd till att finansiera skolgången sånt kostade multum. 

Idag ser vår världsbild betydligt annorlundare ut på många sätt men kanske inte över allt. Nu för tiden är jordbrukaren i Sveriges en spillra från en avlägsen era vilket såklart är en stor tragedi i sig själv. Då gjorde man allt från så skörd till bord. Idag är jordbrukaren en stor bristvara men det lönar sig knappt inte längre med tanke på konkurrens från billigare länder. Vilket är ett riktigt sorgligt kapitel i vårt lands historia. Mat måste vi fortfarande ha oavsett alla som vill vi ha närproducerat då får man betala därefter hur tänkte man där? I dagsläget sörjer många denna yrkesgrupp som la ned sin arma själ i riktig näringsrik mat. Det är lätt att vara efterklok men vem vill innerst inne handen på hjärtat äta genmanipulerat bacon från Danmark jag bara undrar?



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

En av många små tankar: När drömmarna lyfter?

"Alla har vi väl våra drömmar stora som små, kanske är det så att någon procent av alla samlade drömmar har gått i uppfyllelse? Oftast ...